Co mają ze sobą wspólnego pieczenie chleba i język migowy? Łączy je wycieczka do Grzybowa! 12 grudnia klasa 2c pod opieką wychowawczyni i Pani Pauliny Romanowskiej pojechała do siedziby Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego, aby nauczyć pracowników tamtejszej piekarni BIO podstaw języka migowego. W piekarni pracuje głuchy chłopak, więc pracownicy byli zmotywowani do nauki. W zamian za zajęcia oni nauczyli nas swojego fachu, czyli pieczenia chleba. Dowiedzieliśmy się jak powstaje chleb razowy i czym różni się chleb BIO od chleba ze zwykłego sklepu. „Król”– taki znak migowy uzyskał właściciel gospodarstwa Peter Stratenwerth – poznał nas ze swoimi krowami i kozami, z których mleka gospodarstwo wytwarza ekologiczne sery. Opowiedział nam o możliwości pracy w gospodarstwach ekologicznych na całym świecie – wikt i opierunek za 5 godzin pracy dziennie! Może jesteście zainteresowani?! Nam wycieczka baaaardzo się udała!

© 2017 Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Głuchych w Warszawie