27.02.2018r. miała miejsce ,, słodka” wycieczka uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych z klas: 1tż, 2tż i 3k pod opieką p. Alicji Kozińskiej, p. Anety Grądzkiej i
p. Katarzyny Putkowskiej naTargi Expo-Sweet w Warszawie.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia nowoczesnych maszyn dla cukierników do produkcji, dekorowania i konfekcjonowania (pakowania) wyrobów cukierniczych, wystawę olbrzymich kilkudziesięciu tortów z kolorowej masy cukrowej wykonanych przez mistrzów cukiernictwa z całej Europy oraz nieograniczone możliwości degustacji
różnych lodów, w tym także wegańskich wyprodukowanych bez dodatków jaj, mlek i cukru buraczanego - sacharozy.
Czas wykonania takiego wyjątkowego tortu to 1- 1,5 miesiąca pracy codziennej po 12 godzin. Te cuda są całości jadalne. Przyszłym kucharzom pokazano nowoczesny
innowacyjny szybkowar (kocioł) do gotowania w podciśnieniu pary wodnej (w temperaturze wrzenia 60° C ), a także w nadciśnieniu ( temperatura wrzenia nawet 220°
C tzw. sterylizacja niszcząca wszystkie bakterie w krótkim czasie kilkunastu sekund). W urządzeniu tym podczas gotowania w zamkniętym kotle można jednocześnie mieszać
produkty zgarniaczem bocznym i dolnym zapobiegającym przypalaniu się. Przygotowane produkty mogą być jednocześnie szybko schłodzone bez konieczności przekładania
produktu z kotła. Urządzenie ma możliwość także gotowania ,,souse vide” – długotrwałe(kilkanaście godzin) gotowanie w wodzie w niskiej temperaturze
przyprawionych i próżniowo zapakowanych w specjalną folię produktów, której celem jest zmniejszenie utraty składników odżywczych i zachowanie lepszych walorów
smakowych. To urządzenie pozwala na wyprodukowanie np. 20 kg dżemu w czasie krótszym niż 15 minut. Młodzież była zszokowana ceną tego urządzenia zbliżoną do ceny
najnowocześniejszego wysokiej klasy samochodu, czyli jest to kwota sięgająca kilkaset tysięcy złotych. Zapraszam do oglądania załączonych zdjęć prezentowanych tortów.
Alicja Kozińska