19.02.2019 r. miała miejsce ,,najsmaczniejsza” wycieczka uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych z klas 1tż i 3tż. Pod opieką p. Alicji Kozińskiej wybrało się na Targi Expo-Sweet w Warszawie.

Uczniowie mieli możliwość obejrzenia nowoczesnych maszyn stosowanych w cukiernictwie i gastronomii do produkcji, dekorowania i chłodzenia gotowych wyrobów. Obejrzeli wystawę olbrzymich kilkudziesięciu tortów z kolorowej masy cukrowej wykonanych przez mistrzów cukiernictwa z całej Europy. Mieli też to szczęście, że bez limitu mogli próbować różnych lodów, w tym także wegańskich wyprodukowanych bez dodatków jaj, mleka oraz słodzonych stewią zamiast cukrem buraczanym.


Ciekawostką dla nas była informacja, że wykonanie takiego wyjątkowego tortu to około 1 miesiąc codziennej pracy po 12 godzin. Te cuda były w całości jadalne. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.

 

Ustawienia dostępności

© 2017 Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Głuchych w Warszawie