01.03.2023 r. miała miejsce ,,najsmaczniejsza” wycieczka na Targi Expo-Sweet w Warszawie, w której wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodzie kucharza z klas 1k, 1ka i 3k pod opieką p. Alicji Kozińskiej, p. Katarzyny Piekut, p. Katarzyny Putkowskiej, p. Joanny Krysiak oraz p. Justyny Flaum.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia nowoczesnych maszyn stosowanych w gastronomii i cukiernictwie do produkcji, dekorowania i chłodzenia gotowych wyrobów. Podziwialiśmy wystawę około 400 olbrzymich cudnych tortów angielskich z kolorowej masy cukrowej, bukietów kwiatowych, wiosenne babeczki dekorowane kwiatami z masy cukrowej i inne artystyczne dzieła sztuki wykonane przez Mistrzów cukiernictwa z całej Europy. Czas wykonania takiego wyjątkowego tortu to około 1 miesiąc pracy codziennej po 12 godzin. Te cuda były w całości jadalne.
Najsłodsza była nieograniczona możliwość degustacji różnych lodów, nawet wegańskich, wyprodukowanych bez dodatków jaj, mleka oraz słodzonych stewią zamiast cukru buraczanego.
Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć.