TECHNIKUM

(czteroletnie) 

dla niesłyszących i słabosłyszących absolwentów gimnazjum

Kształcimy w zawodach:

  • technik informatyk (wariant A lub B)
  • technik grafiki i poligrafii cyfrowej (wariant A lub B)
  • technik technologii żywności (wariant C)
  • technik żywienia i usług gastronomicznych (wariant C)

 

Wariant A
zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • geografia
  • matematyka

przedmioty uzupełniające:

  • historia i społeczeństwo

 

Wariant B 
zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • biologia
  • matematyka

przedmioty uzupełniające:

  • historia i społeczeństwo

 

Wariant C
zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • wiedza o społeczeństwie
  • biologia

przedmioty uzupełniające:

  • historia i społeczeństwo

 

TECHNIKUM

(pięcioletnie)

dla niesłyszących i słabosłyszących absolwentów szkoły podstawowej

Kształcimy w zawodach:

  • technik informatyk (wariant A lub B)
  • technik grafiki i poligrafii cyfrowej (wariant A lub B)
  • technik technologii żywności (wariant C) 
  • technik żywienia i usług gastronomicznych (wariant C)

 

Wariant A 

zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • geografia
  • matematyka

 

Wariant B 

zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • biologia
  • matematyka

 

Wariant C 

zakres rozszerzony z przedmiotów:

  • wiedza o społeczeństwie
  • biologia

 

Nauka w technikum umożliwia uczniowi zdobycie kwalifikacji zawodowych, jak również przygotowanie do zdania egzaminów maturalnych. Absolwenci technikum mogą kontynuować naukę w szkołach wyższych.

Technik informatyk zajmuje się administrowaniem sieci, projektowaniem stron www, programowaniem, a także składaniem i konfigurowaniem sprzętu. Technicy informatycy mogą podejmować prace wszędzie tam, gdzie mają zastosowanie komputery.

Technik grafik i poligrafii cyfrowej – przygotowuje i opracowuje różnego rodzaju foldery, ulotki, plakaty oraz projekty graficzne w formie reklamy w prasie, telewizji, Internecie, lub na tzw. billboardach. Zajmuje się także tworzeniem opakowań i etykiet na opakowaniach produktów, materiałów reklamowych  i wizytówek.

Technik technologii żywności – opracowuje nowe receptury, instrukcje technologiczne, organizuje i nadzoruje proces wytwarzania produktów żywnościowych, kontroluje jakość surowców i gotowych produktów, uczestniczy w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych –  planuje produkcję i ustala asortyment potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów, nadzoruje przebieg procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i nadzoruje proces produkcyjny, często prowadzi własną placówkę gastronomiczną.

 

INFORMACJE  DODATKOWE

  • Odziały klasowe liczą 6 – 8 osób.
  • Forma komunikacji dostosowana jest do potrzeb i możliwości uczniów.
  • Ośrodek zapewnia miejsca w internacie oraz bogatą ofertę zajęć, edukacyjnych i rewalidacyjnych, w tym koła zainteresowań.
  • Wszyscy uczniowie objęci są profesjonalną opieką pedagogiczną, psychologiczną i logopedyczną.
  • W Ośrodku jest codzienna opieka pielęgniarki szkolnej.
  • W placówce działa Uczniowski Klub Sportowy, który organizuje narciarskie wyjazdy zimowe oraz letnie obozy żeglarskie.
  • Placówka jest dobrze wyposażona w pomoce dydaktyczne oraz sprzęt multimedialny: tablice interaktywne, komputery z dostępem do Internetu.
  • Obiekt jest monitorowany, a wejście do szkoły zabezpieczone elektronicznym czytnikiem kodu.
  • Ośrodek ma 14-osobowego busa, którym młodzież wyjeżdża w małych grupach na bliższe i dalsze wycieczki o charakterze dydaktycznym i krajoznawczo-turystycznym
© 2017 Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Głuchych w Warszawie